Leningen

Keuze maken uit de verschillende soorten leningen

Er bestaan verschillende soorten leningen. Daarom is het verstandig de verschillen goed te kennen. Op die manier heeft u de mogelijkheid om een krediet af te sluiten dat past bij het doel dat u er mee voor ogen heeft. Daarnaast is het natuurlijk nooit verkeerd om een indruk te hebben van de alternatieven die er bestaan op het moment dat u overweegt een lening af te sluiten. De verschillende leningen kennen allemaal hun voor- en nadelen, het is belangrijk om te bepalen welke lening het beste aansluit bij uw persoonlijke wensen en het doel van uw krediet.

Doorlopend krediet

Het doorlopend krediet is een van de leningen die u de mogelijkheid biedt geld op te nemen tot een bepaald maximaal bedrag. Dat bedrag stemt u vooraf af met de geldverstrekker, op basis van uw personalia en inkomsten- en uitgavenpatroon. Het doorlopend krediet werkt met een variabele rente. U betaalt die rente alleen over het bedrag dat u daadwerkelijk heeft opgenomen. Het doorlopend krediet is een van de leningen die op een flexibele manier in elkaar zitten, waardoor het goed geschikt is voor uitgaven waarvan u de hoogte nog niet weet, of die een langere tijd door zullen lopen. Ook is er de mogelijkheid tot boetevrij extra aflossen.

WOZ krediet

Het WOZ krediet is een meer specifieke vorm van het doorlopend krediet en kan er wat dat betreft op een uitstekende manier mee vergeleken worden. Het is een lening op basis van de WOZ-waarde van uw woning, die over het algemeen hoger zal zijn dan de hypotheek die erop rust. Dat betekent dat er waarde in uw woning zit, die u beschikbaar kunt maken met behulp van dit krediet. U betaalt een variabele rente voor het WOZ krediet en maakt alleen kosten voor het bedrag dat u daadwerkelijk heeft opgenomen.
Een taxatierapport van uw huis of notariskosten zijn niet aan de orde aangezien de WOZ waarde(woz taxatie) bekend is.

Persoonlijke lening

Aan de andere kant is er de persoonlijke lening, die het tegenovergestelde van het doorlopend krediet vormt. Dit type lening zorgt voor een enorme hoeveelheid duidelijkheid, aangezien praktisch ieder aspect van de lening vooraf geregeld wordt tussen u en de geldverstrekker. Vooraf wordt vastgelegd welk bedrag er geleend zal gaan worden, wat het rentepercentage zal zijn en hoelang het krediet door zal blijven lopen. U krijgt op die manier in ieder geval niet te maken met vervelende financiƫle verrassingen. Aan de andere kant is er sprake van minder flexibiliteit, aangezien u vaak niet de mogelijkheid heeft om boetevrij eerder af te lossen.

Autolening

Een goed voorbeeld van een persoonlijke lening is het krediet dat veel mensen afsluiten voor hun auto. U kiest er bijvoorbeeld voor om dit type lening te gebruiken om de auto in de komende vier jaar af te betalen. U gaat dan een vast bedrag per maand betalen, dat is opgebouwd uit een bedrag aan rente en een bepaalde aflossing die u doet. Met behulp van de autoleningen en andere leningen binnen dit soort kredieten zorgt u ervoor dat u op een heel structurele manier toe kunt werken naar de uiteindelijke afbetaling van de schuld, waardoor u achteraf spaart.