Lening rente

Lening rente berekenen

Wilt u de rente berekenen die u over uw lening dient te betalen? U kunt die rente gewoon opvragen bij uw tussenpersoon en er vervolgens zelf mee gaan rekenen om te bepalen wat dat betekent voor uw inkomsten- en uitgavenpatroon. De lening rente op een persoonlijke lening is vaak wat hoger dan bij een doorlopend krediet, maar in dat laatste geval is deze variabel. Het is dus altijd verstandig om de alternatieven goed met elkaar te vergelijken en het uzelf aan te leren er even mee te gaan rekenen.

Lening rente per jaar

U zult merken dat aanbieders u over het algemeen de lening rente per jaar zullen presenteren. Dat is op zich niet erg, maar het zorgt er wel voor dat u wat berekeningen dient te doen om uit te komen bij het bedrag dat u maandelijks zal gaan betalen. Aan de andere kant zorgt de lening rente per jaar ervoor dat u de verschillende percentages gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Daarnaast kunt u er eenvoudig mee berekenen wat de kosten op de langere termijn zullen zijn, bijvoorbeeld wanneer u 3 of 5 jaar wilt lenen.

Lening rente per maand

Om tot de lening rente te komen die u daadwerkelijk per maand gaat betalen is het van belang om wat berekeningen uit te voeren. Bij een rente van 7% per jaar en een geleend bedrag van €30.000 komt u bijvoorbeeld uit op €175 rente in de maand. U komt daar door het geleende bedrag van €30.000 te vermenigvuldigen met 7 (%) en dat bedrag vervolgens te delen door 100. U komt dan uit op een rente van €2.100, per jaar. Door dat bedrag te delen door de 12 maanden die er in een jaar zitten komt u uit op €175 in de maand aan rente.

Lening rente na aflossing

De lening rente die u betaalt is uiteraard afhankelijk van het bedrag dat u op dat moment uit heeft staan aan geleend geld. Zodra u een aflossing doet over het bedrag en de lening bijvoorbeeld nog maar €25.000 bedraagt, zal de rente die u betaalt per maand afnemen naar ongeveer €145. Aan de andere kant dient u er rekening mee te houden dat een aflossing van €5.000 per jaar vraagt om een maandelijkse aflossing van ongeveer €417. U kunt er ook voor kiezen een annuïteit af te spreken, waarbij de lening rente per maand steeds lager wordt en de aflossing per maand toe zal nemen.

Lening rente vergelijken

Het is verstandig om de lening rente goed te vergelijken op het moment dat u een lening af gaat sluiten. Kijk naar het percentage dat u bij de verschillende geldverstrekkers dient te betalen, maar let daarnaast ook op het feit of het gaat om de vaste of de variabele variant. Neem tenslotte de looptijd mee in de vergelijking, aangezien een langere looptijd uiteindelijk hogere kosten met zich mee zal brengen. U kunt op die manier de lening rente goed vergelijken, om uit te komen bij een krediet dat voldoet aan uw wensen en aansluit bij uw doelen.